keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Nostalgia tunnelmissa

Langanpätkiä-blogista löytyi niin ihana nostalgia meemi, että nappasin sen mukaani. Nyt saatte tekin lukea muistikuvia seitsemänkymmentäluvun alusta =) Juu, tää on aika pitkä. En loukkaannu, vaikka et jaksa lukea loppuun asti ;)

Eli muistatko vielä, miltä tuntui olla lapsi? Kun kaikki oli elämässä vielä mahdollista ja nenä keittiöpöydän korkeudella? Kopioi nämä omiin muistiinpanoihisi ja korvaa vastaukseni omillasi. Haasta ystäväsikin muistelemaan. Se voi olla joskus tervettä.

1.Missä ja koska synnyit?
Silloin asuinkunta oli vielä Sääminki, mutta ihan oikeasti Savonlinnan keskussairaalassa, marraskuussa vuonna 66.

2. Onko sinulla sisaruksia?
Pikkusisko, vain 1,5 vuotta nuorempi (mehän ollaan melkein kuin kaksoset) ja pikkuveli, 5 v minua nuorempi. Veli on sen verran nuorempi, että vasta aikuisena me ollaan oltu enempi tekemisissä toistemme kanssa. Siskon kanssa ollaan aina oltu kuin paita ja peppu =)

3. Olitko päivähoidossa vai kotihoidossa?
Äiti ja Isä olivat molemmat vuorotöissä. Toinen kun pääsi kotiin, niin toinen lähti. Silloin kun molemmat sattuivat yhtä aikaa töihin, niin meitä vahti naapurin täti. Vastapäinen ovi, mukava täti. Seurakunnan päiväkerhossa käytiin pari kertaa viikossa. Ja pyhäkoulussa hakemassa kuvaan lampaita tai lehtiä =)

4. Oliko teillä lemmikkieläimiä?
Ei silloin kun minä olin lapsi. Myöhemmin sitten sisko hankki itselleen marsun. Ja miten sinne kaksioon olisikaan mahtunut eläintä meidän tenavien lisäksi.....

5. Muistatko aikaa, kun ei vielä ollut lapsilla turvaistuimia, vaan keikuttiin etupenkkien välissä tai tapeltiin sisarusten kanssa siitä, kuka saa istua edessä?
Kyllä, kyllä. Vaikka meillä ei tainnut kukaan saada istua edessä, se oli äidin paikka. Mutta pikku-Fiatilla reissattiin ympäri Suomea, kolme kakaraa ja tavarat takapenkillä =) Ja kattotelineellä aika paljon lisää matkatavaraa. Ja tosi varhainen muisto on siitä, että Eliten konepelti oli kesällä tosi kuuma, kun minut nostettiin sen päälle istumaan valokuvaa varten.

6. Oliko sinulla mielilelua?
En muista sellaista ihan must-lelua, mutta muistan sen nuken, jolla oli ”kuminen” pää, kädet ja jalkaterät ja muuten se oli pehmeä ja punainen. Maalasin sen kasvot kuivamustekynällä ja siitä tuli neekeri =) Ja rattikelkka, joka saatiin joululahjaksi oli kiva. Se on muuten tallessa vieläkin. Ja yksi kivoista nukeista oli nimeltää Pollero, se oli vähän pullukka.

7. Muistatko mitä sinusta piti tulla isona?
Ehkä sen mukaan, mitä siskon kanssa leikeltiin nukkejen hiuksia, niin meistä olisi pitänyt tulla kampaajia ;) Mutta ensimmäisen ammatin johon muistan haluavani (olin jo ala-asteella) oli käsityön opettaja. Kaverin kanssa päätettiin molemmat tulla sellaisiksi. Hänestä tuli, minusta vain harrastelija.

8. Olitko ns. näkymätön kiltti lapsi vai jokapaikan apina?
Olin hiljainen ja tunnollinen, mutta oli minulla myös mielipiteitä, joista pidin kiinni. Mutta en ollut suuna-päänä joka paikassa.

9. Kuljitko pihoilla leikkimässä, kotiavain kaulassa roikkuen?
Kyllä meillä taisi olla avainkin kaulassa. Leikittiin pihalla kavereiden kanssa. Niitähän riitti kun asuttiin kerrostalossa. Nurkkista, seitsemän tikkua laudalla, piilosta, pyörällä ajoa ja ihan perus keinussa ja karusellissa roikkumista. Välillä käytiin lisää kavereita sisältä ja taas jatkettiin. Takapihalla oli sellainen kiva vääntynyt koivu, jonka yläoksille ripustettiin köysi, kiivettiin sen vänkerön päälle ja leikittiin tartzania. Kuka pääsi hyppäämään pisimmälle oli hyvä!

10. Nukuitko valot päällä?
Ei meillä valot palaneet. Sisko nukkui vieressä ja velikin samassa huoneessa. Ei pelottanut koskaan.

11. Lempi lastenohjelmasi?
En muista muita kuin Pikku Kakkosen ja sieltä Matin ja Miisun. Ei me katseltu telkkaria paljoakaan.

12. Muistatko ensimäistä koulupäivääsi?
Muistan senkin, jouduttiin pihakaverin Minnan kanssa eri luokille. Mutta paremmin muistan vielä sen päivän, jolloin tutustuttiin kouluun. Ruokailussa (silloin syötiin luokassa omalla pulpetilla), otin hienon hopean hohtoisen paketin tarjottimelleni ja aloin maistella sitä innokkaasti. Voihan yöks, se oli pahaa olympia sulatejuustoa!! Ei meillä kotona ollut koskaan sulatejuustoja, joten en tiennyt mihin hampaani iskin – ja se ei maistunut hyvälle. Tänä päivänäkään en tykkää Olympia sulatejuustosta, mutta muita vastaavia olen kyllä oppinut syömään ;) Ja Äiti ja Isä muistavat tuon saman tapahtuman – ja sopivan tilaisuuden tullen kuittailevat sillä vieläkin.

13. Keräilitkö jotain?
Keräiltiin vaikka mitä. Ensin kiiltokuvia, niitä liimailtiin vihkoihin ja pyydettiin muistovärssyjä niiden väleihin. Sukulaiset, opettajat, kaverit; kaikki kelpasivat kirjoittamaan. Myöhemmin keräilin runoja, muistattehan, niitä lällyjä nuorisorunoja kuten ”Sinun silmiesi tähden nostan kytkintä ja lähden”..... Vieläkin minulta löytyy lukuisia vihkoja kirjoitettuja runoja. Niitä vihkoja lainailtiin kavereille ja kopsailtiin vielä puuttuvat värssyt omiin vihkoihin. Ja väliin piti liimailla iiik-ihania kuvia söpöistä pojista ja mahdollisista idoleista. Ja se oli tuplajättipotti, jos jostain Suosikista löytyi jokin pusukuva!

14. Mikä oli lempiaineesi alaluokilla?
Olen aina pitänyt käsitöistä. Niistä puutöistäkin, joita tehtiin puolisen vuotta. Oli sen verran kiva ope. Ja mukava opettaja sai pitämään biologiasta, maantiedosta ja kansalaistaidosta vai mikä ympäristöoppi se aine oli. Englannista en pitänyt, oli liian tiukka opettaja, sen opiskeleminen ei ollut hauskaa. Mistähän johtuu, että koko kouluajan, ala-asteelta kauppakouluun englannin ope oli k***pää ja tappoi innon kielten oppimiseen??

15. Olitko koulukiusattu tai -kiusaaja?
Muutaman kerran naapurin isot pojat yrittivät kiusata meitä tyttöjä. Se loppui lyhyeen kun kielimme opettajalle =) Silloin opettajalla oli vielä auktoriteettia ja sitä uskottiin. Kerran (olisinko ollut kolmannella tai neljännellä luokalla) heitimme kaverin kanssa herjan yhden pojan sukunimestä. Poika oli silloin vähän ”lätkässä” meihin. Poika suuttui, ihastus loppui ja minä olen katunut sitä pilaa vielä vuosien kuluttua. Jos voisin, pyytäisin nyt anteeksi, niin paljon se on vaivannut minua myöhemmin.

16. Mitä harrastit?
Ei silloin mitään harrastettu. Hengailtiin ja leikittiin pihalla, ajeltiin pyörällä, kotona luettiin ja joskus myöhemmin aloitettiin neulominen ja virkkaaminen. En koskaan käynyt missään harrastuskerhossa tai vastaavassa. Eikä siitä ole jäänyt mitään traumoja.

17. Ystäväsi?
Minna A-rapusta ja Leena seuraavasta talosta. Tiina naapurista ja Minna sekä Mari koulusta. Jälkimmäisen Minnan kanssa pidetään vieläkin yhteyttä. Harvoin ja satunnaisesti, mutta yhtä sydämellisesti aina =) Monen entisen kaverin soisi löytyvän, en vaan tykkää naamakirjasta, josta heitä voisi etsiä. Paras ystäväni on kuitenkin aina ollut siskolikka.

18. Mieluisin muistosi jostain ensiluokkien tapahtumasta?
Oltiin neljännellä tai viidennellä luokalla, kun teimme luokkaretken opettajan kesämökille Punkaharjulle. Esitettiin joku hieno tanssi, naapurit oli kutsuttu katsomaan. Vähänkös oltiin taiteilijoita =)

19. Minkälainen oli ensimmäinen opettajasi?
Opettaja oli aika vanha, vähän äiti- tai mummomainen. Paremmin muistan open, joka tuli meille kolmannella luokalla. Hän oli tv-uutisista tutun Risto Makkosen äiti ja oli tosi iso tapahtuma, kun oikea tv-julkkis tuli meidän luokkaan kertomaan jännittäviä juttuja maailmalta ja telkkarista. Tämä opettaja piti meille joogatunteja ja välillä aina tavan tuntienkin välissäkin rentouduttiin =) Tosi ihana nainen, lempeä ja hän rakasti varmaan meitä kaikkia. Ainakin tuntui silloin siltä.

20. Oliko vanhemmillasi tiukka kuri????
En tiedä oliko se tavanomaista tiukempi, mutta silloin vielä toteltiin vanhempia, eikä rettelöity ;) Ei me saatu tehdä mitään tyhmää tai vahingollista, ja joskus tuntui, ettei me saatu tehdä mitään =) Illalla piti olla ajoissa (huom. paljon aikaisemmin kuin ne muut ;)) kotiin, eikä konvissa pyöritty, ennen kuin yläasteella ja monen taistelun kautta. Ja kotiin piti silloinkin tulla viimeistään kymmenen bussilla. Myöhemmin on tajunnut, että meitä suojellakseen vanhemmat niitä sääntöjä keksivät.

21. Miten perheesi lomaili?
Muistan reissut pikku-Fiatilla, jolla kierrettin ympäri Suomea sukulaisissa. Muutoin oltiin mökillä, tai alkuaikoina se oli vielä Mummola, ja aina koulun päättäjäisten jälkeen laitettiin peruna maahan. Myöhemmin kesällä se piti tietysti kitkeä ja mullata, sekä syksyllä kaivaa ylös. Mutta ne perunat maistuivat hyviltä! Mikäli myyrät, rutto tai metsässä asuva villisika eivät olleet korjanneet satoa ennen.

22. Lempiruokaasi natiaisena oli?
Lettukestit olivat viikonloppuisin mahtavia. Tai päiväkahville äidin valmistamat köyhät ritarit. Etenkin sitten, kun meille ostettiin pakastin ja saatiin pakastettuja mansikoita keskellä talvea. Lauantaisin aina siivouksen jälkeen oli ruokana piirakoita ja makkaraa niiden päälle. Muutoin ei paljon leikkeleitä syötykään. Yksi inhokeista oli makaroonivelli, sitä en voi sietää vieläkään. Ja kaalikeitosta olen saanut lapsuudessa yliannostuksen =)

23. Tupakoitiinko teillä vielä sisätiloissa?
Isä poltti, kylpyhuoneessa. Se olikin joskus sinisenä savusta kun piti mennä istunnolle. Ja kai me haistiin tupakalle sen takia.... Asuin vielä kotona kun tyttäreni syntyi. Silloin Pappa päätti, että tupakointi sai riittää. Ja on riittänyt kanssa.

24. Mitä asioita pelkäsit?
En muista, että olisin pelännyt jotain erityisesti. Kai niitä normaaleja lapsuuden pelkoja saattoi olla, mistään ei jäänyt kyllä mitään traumoja myöhempään elämään.

25. Onko sinulla nykyään jo omia lapsia?
Ihana tytär ja omaksi voisi kutsua myös tyttären miestä (tosin tämän ”lapsen” sain vasta kymmenen vuotta sitten). Uusi sukupolvikin on jo kasvamassa masu-asukkina =)

2 kommenttia:

Villasukka kirjoitti...

Onkohan kaikki Suomen natiaiset istutettu konepellille kuvaa varten 60- ja 70-luvuilla? Minutkin ;)

Sini kirjoitti...

täähän oli kiva :). käyn kopioimassa tän vielä. kun ehdin.